Humlebæk den 30. december 2020
Naturværkstedet GRO er en del af Børnehusene Humlebæk, som også rummer:
Frugthaven børnehave & vuggestuen – Børnehuset Solvang – Børnehuset Sletten – Børnehuset Firkløveren – Børnehuset Søstjernen.
Naturværkstedet GRO’ s primære opgaver er at inspirerer og engagerer medarbejderne således at de er ”klædt på” til at gå på opdagelse, fordybe sig, samt være nysgerrig, sammen med børnene.
I 2021 har Fredensborg kommune / Børnehusene Humlebæk
valgt følgende indsatsområder:
• Bæredygtighed.
• Science.
• Natur.
• Madspild.
• Affalds sortering.
• Miljø.
Aktiviteterne kan foregå ”hjemme” i institutionen, såvel som i nærmiljøet - Sletten havn- Babylon strand – Feddet – Kirkeskov – Kalvehale skov eller i naturværkstedet GRO.
Naturværkstedet GRO’s faglige kompetencer og pædagogisk læringsmiljø tager udgangspunkt i det udvidede læreplanstema, natur, udeliv & science med særlig vægt på 2 pædagogiske mål, målrettet børn fra 3 til 5 år.
1. Det pædagogiske læringsmiljø skal understøtte, at alle børn får konkrete erfaringer med naturen, som udvikler deres nysgerrighed og lyst til at udforske naturen, som giver børnene mulighed for at opleve menneskets for bundethed med naturen, og som giver børnene en begyndende forståelse for betydningen af en bæredygtig udvikling.
2. Det pædagogiske læringsmiljø skal understøtte, at alle børn aktivt observerer og undersøger naturfænomener i deres omverden, så børnene får erfaringer med at genkende og udtrykke sig om årsager, virkninger og sammenhænge, herunder en begyndende matematisk opmærksomhed.
Børnenes perspektiver skal inddrages. Børn lærer ved at udforske med krop og sanser, de skal høre, smage, lugte, se, opleve og føle naturen og miljøet omkring sig. Ved at undre sig, stille spørgsmål, blive udfordret, samt ved at eksperimentere med forskellige materialer, oplever børnene at de kan bidrage til deres hverdag og aktiviteten.
Naturen er et rum, hvor børn kan eksperimentere og gøre sig de første erfaringer med naturvidenskabelige tanker. Naturen er også et grundlag for at arbejde med bæredygtighed.
Det er vigtigt at børnene i Børnehusene Humlebæk møder forskellige naturtyper samt oplever ” levende organismer som dyr, mikroorganismer og planter. De skal opleve årets gang og få viden om fødekæden og forskellige fænomener som f.eks. vejret.
Der tages udgang punkt i børnenes egne perspektiver og lege som skal være det styrende i det pædagogiske arbejde, og pædagogik og læring skal indgå i alle typer situationer gennem hele dagen.
Der anvendes også et almue natursynet (eventyret) som en vigtig del af miljøet i formidlingen, for derigennem at styrke børnenes egen fantasi & eventyr. Her igennem vises endvidere respekt for børnenes egne historier og understøtter en spændende og varieret hverdag.
Målsætning 2021 i naturværkstedet GRO er:
Implementerer lærerplanstemaet, natur, udeliv og science igennem de 6 indsatområder fra Fredensborg kommune/ børnehusene Humlebæk, i naturværkstedet GRO’ s hverdag.
Etablere en grej bank, hvor Børnehusene Humlebæks medarbejder, kan låne materialer/ udstyr til det faglige arbejde med natur, udeliv og science.
Der udarbejdes et videns- og inspirationsmaterialer ”bank/ mappe” som skal inspirerer og glæde børn som medarbejder. Materialet til denne mappe, er materiale vi modtager fra Grønne Spirer suppleret med ideer som arbejdes gruppen bidrager med.
I løbet af foråret etableres der et nyt naturværksted på Feddet. De fysiske rammer og materialerne skal understøtte det pædagogiske læringsmiljø indenfor læreplansteamet: Natur, udeliv og science.
Der nedsættes en arbejdsgruppe, bestående af en til to medarbejder fra alle Børnehusene Humlebæk institutioner. Gruppen skal introduceres til læreplansteamet og grønne handle planer, opnå forståelse for implementering af pædagogisk praksis, inspirer hinanden samt indgå i faglig sparring. Ved årets afslutning evaluering af de grønne handleplaner. Arbejdsgruppen skal afholde 2 til 4 møder pr. år.
Der udsendes en orienterende projekt beskrivelse, vedr. aktiviteterne i naturværkstedet GRO, 4 x årligt til institutionerne.
Tidsplan:
Den 1. januar 2021 til den 31. december 2021
Succes kriterier:
Børnene stiller undrende spørgsmål.
Medarbejderne skal kunne hjælpe og motivere børnene til at have fokus på den videnskabelige tænkning, hjælpe børnene med at danner hypoteser, indsamle nye informationer og gør nye erfaringer indenfor læreplansteamet: natur, udeliv og science.
Dette gør at børnene i børnehusene Humlebæk drager mangfoldige erfaringer inden for de 6 indsatsområder.
Dokumentation:
Opslagstavler i børenes institution bliver brugt til dokumentation.
Tegninger og børnefortællinger samt tilbagemeldinger fra forældre og medarbejder.
Daglige tilbagemeldinger i børnenes institution, enten skriftligt på Aula – mundtlig – tegninger – eller foto, til forældrene, samt andre børn og medarbejder.
Projektbeskrivelser evalueres skriftligt.
Med venlig hilsen
Peter Vinding, Naturvejleder/ pædagog
GRO VÆRKSTEDET
Baunebjergvej 550
3050 Humlebæk
Mobil: 23 41 77 15
Mail: nptv@fredensborg.dk