HANDLEPLAN
En børnegruppe (5-7 børn) i alderen 4-5 år er i billedværkstedet hver dag, mandag – fredag, kl. 9 – 14
TEMA FOR AKTIVITET
Med udgangspunkt i Rudyard Kiplings dyrefabel om, hvordan elefanten fik sin lange snabel, vil vi undersøge de forskellige afrikanske landskaber (savannen og floden), som optræder i fortællingen, samt dyrenes forskellige egenskaber og udseende (elefant, krokodille og slange).
LÆRINGSMÅL
– børnene får direkte erfaring i brugen af basale billedsproglige udtryksmåder.
– børnene deltager i processer, hvor billedkommunikation er en væsentlig samværsform, og hvor billedmaterialer er væsentlige kilder til formidling af interessante informationer.
– børnene fremstiller billeder, der udtrykker bestemte indhold.
– børnene får direkte erfaring i brugen af redskaber (sakse, blyanter, farvekridt, akvarel og lim).
METODE
Basale billedsproglige udtryksmåder:
Når børnene maler, beskriver pædagogen, hvordan strømmen flyder vandret i en flod, græsset vokser opad i striber, bladene er som pletter på grenen. Floden er grumset og grågrøn – krokodillen er grumset og brunlig – græsset er vissent og gulbrunt, hvilket er forskellige nuancer i en skala, hvis farver forekommer at være ens, men dog er forskellige.

Når børnene tegner, viser pædagogen hvordan, elefanter og krokodiller kan konstrueres på papiret med simple former (kegler, cirkler, cylindre) som børnene derefter tilfører de særlige detaljer, der giver dyret karakter – og dyrene kan males med mønstre og farver, som er i overensstemmelse med virkelighedens dyr og gør dem genkendelige. Vi finder f.eks. krokodillens farver ved at holde farveæsken hen til krokodilleskindet og prøve at lægge forskellige farver op mod krokodilleskindet for at finde dem, der matcher.


Billeder i kommunikation og formidling:
Børnene lytter til fortællingen og ser på billedplancher af steder, der relaterer til fortællingen. På bordet står figurer, der forestiller de dyr, som optræder i historien (en krokodille i papmaché, en slange skåret i træ, en legetøjs-elefant af gummi, et stykke krokodilleskind).


Den direkte erfaring med at udtrykke sig i billeder:
Der lægges store ark papirer frem på bordet, og børnene fremstiller deres egne afrikanske landskaber, en savanne med gulnet græs - og over horisonten en himmel med en sol. Pædagogen skubber processen i gang ved at dele formatet på midten med en vandret gul kridtstreg henover papiret (jord og himmel). Under stregen det gule græs – over stregen den blå himmel. Først tegnes græsset med oliepastel i mange gule nuancer, derefter males græsset med vandfarver i gult, orange, brunt og olivengrønt. Endelig males himlen over græsset med nuancer i blåt.
Elefanten tegnes og males på et separat papir, hvorefter den klippes ud og limes fast på savannen. Pædagogen har i samråd med børnene fastlagt at elefanten består af en krop, et hoved, to ører, to øjne, en snabel, en hale og fire ben. Også her skubbes processen i gang ved, at pædagogen tegner en stor cirkel og en mindre cirkel (elefantens krop og hoved) og derfra tegner børnene resten af elefanten. Pædagogen guider børnene i placeringen af de forskellige dele, men børnene skal selv tegne stregerne og selv håndtere redskaberne.