Kostpolitik og menuplan
Vi har en fælles
menuplan, som sikrer, at alle børnene får serveret nærende, varierede og
velsmagende måltider. Menuplanen er udviklet med fokus på børns
ernæringsmæssige behov, årstidens råvarer og vores ambition om at fremme
sundhed og bæredygtighed.
Børnene tilbydes et varieret
udbud af årstidens frugt, grønt og bælgfrugter, kerner, brød, olier, mælkeprodukter,
kød, fjerkræ og fisk.
Vores ambition er at tilbyde børnene måltider fremstillet fra bunden af
økologiske råvarer i sæson.
Måltiderne tilpasses børnenes alder og udvikling, så de også kan øve sig i at tygge maden. For de mindste børn betyder det f.eks., at mos og grød gradvist går fra fin til grov. De mellemste børn går fra ”bløde” rugbrødsmadder til mere ”biderigtige” madder. De større børn får mulighed for f.eks. at tygge sig igennem en rå gulerod eller rugbrød med sprød skorpe.
Børnehusene Humlebæk følger de gældende officielle anbefalinger for dansk
institutionskost til børn i alderen 0 – 6 år samt Fredensborg Kommunes
Sundhedspolitik.
https://foedevarestyrelsen.dk/publikationer/2015/anbefalinger-for-den-danske-institutionskost
Væske
Vi følger Fødevarestyrelsens anbefalinger om, at børns daglige væskebehov
primært dækkes af vand. Alle børn skal have fri adgang til koldt postevand hele
dagen. Der serveres mælk til ét af dagens måltider. Til alle andre måltider
tilbydes børnene vand. Børn op til 12 måneder tilbydes modermælkserstatning.
Salt
Ernæringsmæssigt skal maden de første 2 år af barnets liv indeholde
begrænsede mængder salt. Vi tilsætter ikke salt i maden til børn under 1 år, vi begrænser tilsmagning
med salt til alle aldersgrupper og tilsmager med en bred vifte af krydderurter.
Sukker
Mange danske børn får for
meget sukker, især fra kiks, kager, slik og søde læskedrikke. Sukker tilfører
maden energi, men indeholder ingen gode næringsstoffer og bør derfor begrænses
mest muligt.
I Børnehusene Humlebæk anvendes sukker kun som krydderi, og tilbydes derudover
kun i begrænset omfang ved særlige festlige lejligheder.
Til hverdag tilbydes børnene ikke sukkerholdige drikke, kiks, slik eller kage.
Kun ved særlige festlige lejligheder, undviges der fra disse retningslinjer. Et
eksempel kan være risengrød med kanelsukker i december eller boller med glasur
til fastelavn.
Formiddagsmåltidet består af friskbagt brød, boller eller lignende, kombineret med frisk frugt eller grøntsager og lejlighedsvis suppleret med pålæg.
Frokosten er en
varieret kombination af varme og kolde retter. Vi har faste suppe-, kød-,
fiske-, pålægs- og vegetardage for at skabe forudsigelighed for børnene.
Ugens frokostmåltider er generelt fordelt således:
Mandag: suppe
Tirsdag:
vegetar
Onsdag: fisk
Torsdag: pålæg
Fredag:
kød
Eftermiddagsmåltidet er friskbagt brød, boller,
knækbrød og lignende.
Børn,
som når at blive sultne inden formiddagsmåltidet, vil have mulighed for at
spise egen medbragt morgenmad.
For nogle børn kan det også være et trygt ritual at medbringe lidt morgenmad eller snacks som kan spises til
morgen.
Maden spises i fællesskab med en voksen frem til
kl. 08.00.
Den medbragte morgenmad skal være i overensstemmelse med Børnehusene Humlebæks kostpolitik.
Inspiration til, hvad barnet kan have med:
Bolle eller pitabrød med smør, pålæg eller ost
Ristet rugbrød skåret i stave
Knækbrød
Oste-bjælker (ostehaps)
Frisk frugt eller grønt skåret i både
Ærter/majs
Avokado
Dip til grønt, f.eks. hummus
Lidt nødder
Yoghurt naturel med mysli
Tips!
Lad barnet have medindflydelse på indholdet – lav en liste sammen med jeres barn, og hæng den
op, f.eks. på køleskabet.
Giv barnet 2-4 muligheder at vælge imellem fra listen.
Brug en madkasse, hvor maden kan opdeles i mindre ”rum”.
Maden skal gerne være nem at spise.
Put frugt, grønt og nødder i en lille pose.
Ofte har indpakning betydning for om barnet spiser maden. Tegn en tegning på madpakkepapiret
osv.
Vi tilbyder special- og diætkost til børn, hvor der foreligger lægefaglig dokumentation eller en religiøs begrundelse. Planlægning af diæt- eller specialkost skal altid ske i samarbejde mellem forældre, køkken- og pædagogisk personale. Ved indskrivning eller ved ændret behov hos barnet, udfyldes kostskema, som sendes på mail eller afleveres til køkkenet. Kostskemaet fås ved henvendelse til den daglige leder.
Vegetariske og veganske alternativer
Vegetariske og veganske
alternativer tilbydes som en valgmulighed for de børn, hvor forældrene ønsker
dette af personlige, etiske eller miljømæssige årsager. Forældre kan skriftlig
anmode om vegetarisk eller vegansk kost til deres barn uden krav om yderligere
dokumentation.
Vi følger Fødevarestyrelsens retningslinjer for, hvilke fødevarer forældre eller andre pårørende må medbringe til uddeling i vores børnehuse. Retningslinjerne for kostpolitikken skal altid overholdes.
Det er kun tilladt at medbringe madvarer, der ikke kræver opbevaring i køleskab. F.eks.:
Købt og hjemmebagt brød, boller, knækbrød eller lignende
Frugt og grønt
Tørret frugt (med undtagelse af rosiner)
Madvarer købt i butik, hvorefter disse transporteres hygiejnisk forsvarligt og direkte til børnehuset.
Private begivenheder er ikke underlagt
fødevarelovgivningen. Dette inkluderer eksempelvis sommerfester, hvor
institutionen via opslag opfordrer forældrene til at medbringe mad, eller
arrangementer som "Bag for Børnetelefonen", hvor forældre bidrager
med hjemmebagt kage til velgørende formål.
Ligeledes er fødevarelovgivningen
ikke gældende ved fødselsdage, hvor børnene inviteres til at spise i et privat
hjem. Her gælder retningslinjerne i Børnehusene Humlebæks kostpolitik.