Herunder finder du vores politikker på madområdet.
Mange børn spiser mindst halvdelen af deres daglige måltider i daginstitutionen. Måltiderne spiller derfor en vigtig rolle i børnenes hverdag, og har betydning for deres sundhed, velvære og trivsel.
Med frokostordningen ønsker vi blandt andet at bidrage til, at børnene udvikler sunde mad - og måltidsvaner, som de kan tage med sig ind i voksenlivet. Vi vil ligeledes gerne understøtte børnene i, at tildele sig viden om råvareres oprindelse, og lære børnene at forholde sig kritiske i forhold til råvarernes kvalitet og smag.
ØKOLOGI
I Børnehusene Humlebæk vægter vi økologi højt. Ved at vælge økologiske råvarer, understøtter vi børnenes sundhed, da økologske produkter som udgangspunkt produceres uden brug af sprøjtemidler. Endvidere vil vi gerne være med til at fremme dyrevældfærd og støtte en mere miljørigtig og bæredygtig produktion.
Minimum 90 % af alle råvarer i vores produktion er økologiske. Vi modtog d. 23. januar 2015 Fødevarestyrelsens økologiske guldmærke som gives til fødevarevirksomheder/køkkener med økologisk råvareindkøb mellem 90 – 100 %. Økologiprocenten vil altid ligge 4-7 % under 100, da fødevarer som fx vildtfanget fisk ikke kan mærkes som økologisk.
Menuplanen for børnehusene tilpasses udbuddet af årstidens økologiske råvarer. Det er væsentligt for Børnehusene Humlebæk at råvarerne er af højeste kvalitet og er i sæson.
MAD- OG MÅLTIDSKULTUR
Vi er optagede af hvordan måltidskulturen kan biddrage til børnenes lyst til, mod på og interesse for sund mad. Samtidig er vi optagede af, hvordan vi fastholder og udvikler måltidspædagogikken og -kulturen i Børnehusene Humlebæk, da det fælles måltid er en god platform til at styrke madglæde og understøtte sociale relationer og det sociale samspil.
For at den sunde mad kan rodfæste sig hos børnene, mener vi at det er vigtigt at maden tænkes ind i en bred social og kulturel forståelse af måltidet. Vi ligger b.la. vægt på, at børnene introduceres for mange forskellige madkulturer og de traditioner der er forbundet med disse.
MADEN, VI TILBYDER, FØLGER DE OFFICIELLE ANBEFALINGER
Børnehusene Humlebæks mad- og måltidspolitik følger de, til en hver tid, gældende officielle anbefalinger for Dansk institutionskost til børn i alderen 0 – 6 år, samt Fredensborg Kommunes Sundhedspolitik.
http://bedremaaltider.dk/fileadmin/user_upload/Bedre-maaltider/Mere_viden/Anbefalinger_institutionskost.pdf
DAGENS MÅLTIDER OG SAMMENSÆTNING
Børnene tilbydes et varieret udbud af årstidens frugt, grønt og bælgfrugter, kerner, brød, olier, fjerkræ, fisk og kød. Vores ambition er, at tilbyde børnene måltider fremstillet fra bunden af økologiske, og gerne lokalproducerede råvarer i sæson.
Måltiderne skal;
• kunne dække barnets nærings- og energibehov i løbet af en institutionsdag
• være varierede
• være indbydende
• dufte dejligt
• stimulere udvikling af børnenes smagssans
• understøtte børnenes maddannelse, madmod og madglæde
Eksempel på måltiderne
• Formiddag - brød med plantebaseret smør eller pesto og evt. lidt frugt eller grønt
• Frokost – en variation mellem et varmt eller koldt måltid mad
• Eftermiddag – variationer af fx grovbrød, yoghurt samt frisk frugt eller grønt
Alle måltider indeholder enten frugt eller grønt
FROKOSTMÅLTIDET
Vi har faste suppe-, kød-, fiske-, pålægs- og vegetardage for at skabe forudsigelighed for børnene. Ugens frokostmåltider er generelt fordelt således:
o Mandag: suppe
o Tirsdag: vegetar
o Onsdag: fisk
o Torsdag: pålæg
o Fredag: fjerkræ/kød
UDVIDET ÅBNINGSTID
I vores børnehus med udvidet åbningstid, tilbydes børn der møder mellem 06:00 og 06:45 morgenmad f.eks. havregrød, eller en hjemmebagt bolle.
MEDBRAGT MORGENMAD
Børn som når at blive sultne inden formiddagsmåltidet, vil have mulighed for at spise egen medbragt morgenmad. Maden spises i fællesskab med en voksen frem til kl. 08.00. Den madbragte morgenmad skal være i overensstemmelse med Børnehusene Humlebæks kostpolitik.
Væske
Vi følger Fødevarestyrelsens anbefalinger om, at børns daglige væskebehov primært dækkes af vand. Alle børn skal have fri adgang til koldt postevand hele dagen. Der serveres vand til alle måltider. Børn op til 12 måneder tilbydes modermælkserstatning.
MÆLKEPRODUKTER
Vi anvender mælkeprodukter i madlavningen og som tilbehør til frokosten i form af dressing, sovs, dip eller topping. Desuden indgår mælkeprodukter som hovedbestanddel, eller som del af eftermiddagsmåltidet. F.eks. i form af hjemmelavet koldskål, yoghurt eller boller bagt med mælk.
SUKKER
Mange danske børn får for meget sukker, især fra kiks, kager, slik og søde læskedrikke. Sukker tilfører maden energi, men indeholder ingen gode næringsstoffer og bør derfor begrænses mest muligt.
I Børnehusene Humlebæk anvendes sukker kun som krydderi, og tilbydes derudover kun i begrænset omfang ved særlige festlige lejligheder, fastsat af den enkelte institution.
SALT
Ernæringsmæssigt skal maden de første 2 år af barnets liv, indeholde begrænsede mængder salt. Vi tilsætter ikke salt i maden til børn under 1 år. Vi begrænser tilsmagning med salt til alle aldersgrupper, og tilsmager med en bred vifte af krydderurter.
MÅLTIDERNE TILPASSES BARNETS ALDER OG UDVIKLING
Børnene skal øve sig i at tygge maden. For de mindste børn betyder det f.eks. at mos og grød gradvist går fra fin til grov. For de mellemste børn, at gå fra ”bløde” rugbrødsmadder til mere ”biderigtige”, og for de større børn f.eks. at kunne tygge sig igennem en rå gulerod eller rugbrød med sprød skorpe.
PÆDAGOGISK MÅLTID
Personalet spiser et pædagogisk måltid sammen med børnene, både hjemme i børnehusene og på tur. Det pædagogiske måltid er smagsprøver af det fælles måltid. Det pædagogiske måltid understreger, at det er et fælles måltid, og kan være afsæt for at følge børnenes spor, og understøtte madskeptiske børn til at smage på mere.
SPECIAL- OG DIÆTKOST SKAL VÆRE LÆGELIGT ELLER RELIGIØST BEGRUNDET
Vi tager hensyn til børn som har behov for special- eller diætkost. Planlægning af diæt- eller specialkost skal altid ske i samarbejde mellem forældre, køkken- og pædagogisk personale.
SÆRLIGE FESTLIGE LEJLIGHEDER FASTSAT AF DEN ENKELTE INSTITUTION
Til hverdag tilbydes børnene ikke sukkerholdige drikke, kiks, slik eller kage. Kun ved særlige festlige lejligheder, fastsat af den enkelte institution, undviges der fra disse retningslinjer. Et eksempel kan være risengrød med kanelsukker i december, eller kage til det velgørende arrangement ”Bag for en sag”.
HVAD MÅ MEDBRINGES TIL UDDELING I INSTITUTIONEN SAMT BESPISNING I PRIVATE HJEM
Vi følger Fødevarestyrelsens retningslinjer for hvilke fødevarer der må medbringe til uddeling i vores børnehuse. Retningslinjerne for kostpolitikken skal altid overholdes.
Det er kun tilladt at medbringe madvarer, der ikke kræver opbevaring i køleskab.
For eksempel:
• købt og hjemmebagt brød, boller, knækbrød eller lignende
• Frugt og grønt
• Tørret frugt (undgå gerne rosiner)
• Madvarer købt i butik, hvorefter disse transporteres hygiejnisk forsvarligt og direkte til børnehuset
Begivenheder af privat karakter er ikke omfattet af fødevarelovgivningen. Det gælder fx
sommerfester hvor børnehuset beder forældrene, ved opslag, om at medbringe mad, eller begivenheder som ”Bag for en sag” hvor forældre medbringer hjemmebagt kage til et velgørende formål.
Ligeledes er fødevarelovgivningen ikke gældende ved fødselsdage hvor børnene inviteres til at spise i et privat hjem. Her gælder retningslinjerne for kostpolitikken.
Vi har udarbejdet et inspirationshæfte med idéer til snacks som barnet kan medbringe i institutionen eller servere derhjemme når kammeraterne kommer på besøg. Inspirationshæftet kan findes på vores hjemmeside.
Forældrene orienteres om månedsmenuen via institutionernes hjemmeside
Forældrene orienteres via institutionens hjemmeside og Aula om månedens menu. Ligesom der, i alle børnehuse, vil være opslag af månedens menu.